top of page

Cara Untuk Membeli Ukulele: Panduan 2023

Cara untuk membeli ukulele

- Cari Ukulele di laman google dan anda boleh menemuikan lebih daripada 100 jenama, model, saiz dan harga yang berbeza.

- Panduan pembelian Ukulele akan menerangkan kepada anda cara mencari ukulele berkualiti tinggi yang boleh memenuhi keperluan anda dan menepati bajet anda.

Pilihan nilai harga dan saiz

- Kami mengesyorkan anda terlebih dahulu dengan menentukan bajet nilai harga dan saiz ukulele yang sesuai dengan anda. Apabila kedua-dua factor ini sudah ditentukan, pemilihan ke atas pembelian ukulele akan menjadi lebih mudah. 

- Ukulele yahg berkualiti bagi seorang pemula adalah dalam julat harga RM 200-RM300. Dimana, keadaan kualiti ukulele yang mengeluarkan bunyi lebih lembut dan selesa untuk dimainkan. Semestinya meningkatkan julat harga untuk mendapatkan ukulele yang lebih baik dalam bunyi, tekstur kayu dan beg. 

Kenapa ia nampak sama tetapi nilai harga yang dipasarkan adalah berbeza?

· Hiasan tatahan dan cangkang yang indah


· Kraftangan yang lebih baik dan berkebolehan

· Mempunyai ketahanan gred kayu yang tinggi 

· Mempunyai ciri kayu yang kukuh dan padu di bahagian permukaan atas, belakang dan sisi kayu (digunakan untuk meningkatkan nada bunyi dan memnjangkan bunyi yang lebih stabil)

·EQ ditambah, dan boleh disambungkan ke pembesar suara untuk dimainkan

IMG_8232.JPG

Elakkan daripada membeli ukulele yang murah dan kurang berkualiti

- Membuat pembelian ukulele secara dalam talian pada harga RM50-RM100 kelihatan sangat memukaukan pada pelanggan. Selain itu, ukulele murah ini biasanya tidak kelihatan jauh beza sifatnya dalam gambar dibandingkan dengan ukulele yang mahal dan berkualiti. Apablila di dalam gambar, ia akan nampak digunakan bahan berkualiti rendah seperti cat yang tidak selamat dan tidak sembur pada permukaan.

- Jangan fikir tentang ukulele yang berkualiti seperti ini apabila anda seorang yang serius dalam pemain ukulele.

- Ukulele yang sebenar mempunyai reka bentuk pendakap yang khas di dalam ukulele. Ukulele yang murah tidak mempunyai pendakap di dalam ukulele untuk mengurangkan kos bahan dan proses pembuatan adalah dalam jangka masa yang pendek. 

oik7uqp.jpeg

(Brace)

*Ukulele yang murah tiara "brace" didalamnya

Masalah yang dihadapi apabila Ukulele Harga Murah

炫距.jpg

Ukulele yang murah dengan jarak tali yang lebih tinggi

Ukulele tindakan tinggi

Ukulele yang murah akan menjejaskan minat terhadap muzik

Mudah untuk menghadapi masalah serius dalam julat harga, yang juga menjejaskan nada dan menjadikannya sukar untuk dimainkan

Kami percaya bahawa banyak ukulele yang sangat murah bukanlah alat muzik sebenar sama sekali. Dan bunyinya sangat mirip dengan mainan, lebih murah harganya, lebih besar peluang anda untuk mendapat masalah iaitu masalah pembaziran kewangan. 

- Perantaraan jarak yang jauh antara tali dan papan jari yang menyebabkan pemain peula berasa sakit dan sukar untuk mendapatkan bunyi yang betul apabila bermain ukulele. ​

Pemain yang membeli ukulele ultra-murah biasanya berasa sedih kerana bukan ini yang mereka mahukan apabila mempelajari instrumen muzik yang baharu.

Anda boleh mendapatkan ukulele bagi pemula berkualiti tinggi dengan hanya sedikit lebih bajet yang akan menyeronokkan untuk dimainkan dan akan merangsang minat anda untuk belajar.

- Ramai yang akan menyesal serta-merta selepas membeli harga sekitar RM70, dan kemudian membelanjakan wang untuk membeli ukulele lagi bernilai lebih RM200. Ini bersamaan dengan perbelanjaan dua kali.

Membuat pilihan ke atas saiz ukulele

-Terdapat 3 saiz Ukulele, tetapi yang paling biasa ialah Soprano 21 inci, Konsert 23 inci,dan Tenor 26 inici. Mana-mana saiz ini sesuai untuk pemula, tetapi biasanya kami mengesyorkan 23 inci. Sesetengah pembeli pemula tidak tahu cara memilih saiz. Jangan risau kami pastikan ia tidak menjadi rumit. 

ukulele size.png

Bagaimana saiz ukulele dapat mempengruhi 

Ukulele yang lebih Panjang akan mempunyai lebih banyak fret bermakna ia mempunyai lebih banyak nada (Nota). Ukulele 23-inci dan 26-inci akan mempunyai bunyi yang lebih hangat daripada ukulele 21-incim dan kualiti bunyi akan lebih kaya dan lebih bergema. Saiz badan yang lebih juga menghasilkan lebih bass dan bunyi yang lebih kuat. 

- Ukulele 21-inci akan menjadi lebih senyap, dan nada tinggi yang merupakan bunyi yang lebih tajam. 

Bagaima saiz ukulele mempengaruhi kebolehmainan

Leher yang lebih Panjang bermakna fret ukulele lebih terbuka, memberikan jari anda lebih ruang semas menukar kord atau not. Ini bermakna ukulele 23-inci dan 26-inci lebih mudah dimainkan kerana lehernya yang panjang.

Watak ukulele 21-inci mungkin agak terhad untuk sesetengah pemain terutamanya untuk pemain dengan jari yang lebih besar atau lebih tebal, ia akan menjadi lebih sukar untuk dimainkan.

 

23 lenght(E).png

Saiz ukulele mana yang terbaik untuk pemula?

- ​Kami berpendapat mana-mana saiz ini sesuai untuk pemula, tetapi pemain berusia lebih 10 tahun mengesyorkan 23-inci. Ia menjadikan anda lebih selesa untuk memegangnya dan mempunyai nada yang kaya serta selesa untuk dimainkan, menjadikannya pilihan yang ideal untuk kebanyakkan pemula

Namun, ukulele 21-inci lebih sesuai untuk pemain di bawah umur 10 tahun, kerana kanak-kanak yang lebih selesa memegang ukulele 21-inci. Tangan kecil mereka akan berasa lebih selesa semasa menekan nota

- Biasanya jika terpaksa belajar alat muzik lain seperti gitar atau biola. Kami akan mencadangkan untuk mengambil 26 inci. Kerana anda akan menjadi seorang yang cepat belajar dan orang lebih tinggi juga sesuai untuk ukulele 26-inci. 

Jenis ukulele yang diysorkan

Selepas mengecilkan carian mengikut harga dan saiz

- Berikut adalah beberapa gaya yang disyorkan kami dengan harga kemasukan antara RM169 hingga RM250. Ini adalah ukulele dengan kualiti kemasukan yang baik, dan ia sangat popular dari segi kebolehmainan, nada dan ulasan pelanggan dan pelajar. 

Best seller Brand:  UKUNILI - design for beginner

-Ukunili Ukulele (Malaysia Brand) is the famous and best-selling ukulele in our shop

-Mainly designed for beginners, many customers will choose the UKUNILI brand for their first ukulele.

-Ukunili ukulele quality and price are very reasonable and affordable, the tone are warm and loud, suitable for strumming and singing

bottom of page